bekkenbodemspieren

Het functioneren en de behandeling van de bekkenbodemspieren

De bekkenbodem bestaat uit een groep van spieren. Deze spieren hebben meerdere functies:

  • ze helpen bij het openen en afsluiten van anus en urinebuis en daardoor bij het beheersen van urine en ontlasting
  • ze hebben een steunfunctie voor de bekkenorganen (blaas, endeldarm en baarmoeder)
  • ze hebben functie bij de sexuele gemeenschap.

De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of te gespannen zijn. Het kan ook zijn dat bekkenbodemspieren niet op het juiste moment aanspannen of ontspannen.

We kunnen de spieren van de bekkenbodem bewust gebruiken. Door de inwendige ligging van deze spieren zijn veel mensen zich daar niet van bewust. Zij kunnen deze spieren niet meer bewust aan- en/of ontspannen.

De fysiotherapeutische behandeling

Een speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeut kan u leren uw bekkenbodemspieren weer bewust te sturen.

Om een goed behandelplan te maken heeft de fysiotherapeut informatie nodig over uw klacht(en). De behandeling begint daarom met een uitgebreide intake. Aan de hand daarvan stelt de fysiotherapeut vast of fysiotherapeutische behandeling zinvol is. Het kan zijn dat de fysiotherapeut u adviseert contact op te nemen met uw huisarts voor onderzoek door een specialist.

In de behandeling krijgt u informatie over de oorzaak en het gevolg van uw klacht. Daarnaast krijgt u een persoonlijk advies over ademhaling, houding, drinken, voeding en toiletgedrag. Het belangrijkste onderdeel van de behandeling is oefentherapie om te leren bewust de bekkenbodem aan te spannen of te ontspannen.

Soms is inwendig onderzoek en inwendige behandeling met behulp van een apparaat zinvol. De fysiotherapeut gebruikt dan een apparaatje om de activiteit van de bekkenbodemspieren te meten. Bij inwendige behandeling gebruikt uw fysiotherapeut dat apparaatje om de bekkenbodemspieren te stimuleren.

Wanneer inwendige behandeling zinvol is, bespreekt uw fysiotherapeut dit met u. Uw fysiotherapeut legt u uit hoe een inwendige behandeling in zijn werk gaat. U beslist daarna of u akkoord gaat met zo’n behandeling.

In sommige gevallen kan het belangrijk zijn samen te werken met een medisch specialist, een psycholoog of sexuoloog.

Informatie

Voor aanvullende informatie kunt u hier in de praktijk terecht bij uw behandelend therapeut of Sabrina Nijkamp, de geregistreerde bekkenfysiotherapeut in deze praktijk.

U kunt uiteraard ook bij uw huisarts terecht met vragen.

Fysiotherapie Arnhem

Fysiotherapie Arnhem-Noord